Condicions per calibrar el monitor

Condicions per calibrar el monitor

Potser us resultarà obvi, però no sempre valorem en la mesura correcta com ens afecta l’espai i les condicions de llum a l’hora de retocar amb precisió les nostres imatges. Disposar de les condicions ideals no sempre és possible, però conèixer almenys un parell d’aspectes a tenir en compte, ens pot ajudar a aconseguir uns resultats prou satisfactoris.

Començarem per la nostra eina principal, el monitor.

Cada monitor te la seva pròpia personalitat. Més enllà de tenir més o menys resolució, la tonalitat pre-configurada de cada marca son molt diferents. Per tant, haurem d’ajustar els valors de lluminositat, contrast i color per intentar que aquests s’acostin el més possible als reals. Per a fer-ho ens caldrà un calibrador de pantalla. Un aparell del que ben segur ja haureu sentit a parlar o fins i tot haureu fet servir en alguna ocasió. És una eina indispensable. N’hi ha de molts tipus i preus però és més que recomanable que en tingueu un.

Les condicions de llum.

Per a calibrar correctament el nostre monitor les condicions de l’espai i de la llum son determinants. Un espai amb pocs punts de llum, si només n’hi ha un encara millor, sería ideal. Si aquest és artificial i de 5000 K, com un llum fluorescent, perfecte. Diuen els entesos que la incidència de llum no hauria de passar dels 64 lux. Però això no ho sabrem sense un luxòmetre, un aparell que mesura la intensitat de la llum en unitats lux. Son bastant costosos i penso que mentre la llum no us vagi directe a la pantalla del monitor no us heu de preocupar gaire. Una visera pel monitor sí que us pot ser molt útil. Evitareu contaminació lumínica i també reflexos.

Heu de tenir en compte també que qualsevol canvi en les condicions de l’espai a on treballeu, canvi de bombeta, hora del dia… afectarà a la calibració del monitor. Així que intenteu tancar finestres i treballar sempre amb una llum artificial constant que us asseguri tenir sempre les mateixes condicions.

Amb aquestes quatre indicacions podreu treballar amb la seguretat de saber exactament què esteu fent amb les vostres imatges.

Deixar una resposta