El llegat del Hubble

El llegat del Hubble

El telescopi espacial Hubble s’acosta al seu darrer servei. El 2021 és l’any en el que està previst que aquesta extraordinària eina que ens ha acostat a l’espai més profund, deixi de funcionar amb plenitud. El seu substitut ja està preparat, s’anomena James Webb i es llançarà l’any 2020.

En una travessa per l’univers iniciada el 24 d’abril de l’any 1990, el Hubble ens ha fet arribar un munt d’imatges increïbles de galàxies, nebuloses o immensos núvols de gas i pols estel·lar. Però cal recordar que els seus inicis van ser molt decebedors, ja que les primeres imatges que van arribar a la Nasa del telescopi espacial no eren gens nítides. Tot plegat degut a un greu error dels fabricants dels vidre de les òptiques, que van polir en excés la superfície originant una aberració esfèrica que no permetia ni enfocar, captar llums tènues o escenes d’alt contrast. Un desastre vaja. Però com que el seu disseny permet la reparació a l’espai, es va eliminar el Fotòmetre d’Alta Velocitat (HSP) i es va instal·lar una nova lent correctora, construïda per Ball Aerospace Corp, anomenada COSTAR (Corrective Optics Space Axial Replacement) juntament amb el Gran Angular 2 l’any 1993.

Des d’aleshores, el Hubbel ens ha entregat com ha llegat innumerables instantànies espacials d’una bellesa brutal, algunes de les quals volem recordar-vos avui.

El llegat del Hubble 1

El llegat del Hubble 2

El llegat del Hubble 3

El llegat del Hubble 4

El llegat del Hubble 5

El llegat del Hubble 6

El llegat del Hubble 7

El llegat del Hubble 8

El llegat del Hubble 9

El llegat del Hubble 10

El llegat del Hubble 11

El llegat del Hubble 12

Deixar una resposta