ROBERT FRANK, L

ROBERT FRANK, L’AMÈRICA INCÒMODE.

Aprofitant l’excusa de que no fa gaire que s’ha estrenat un documental (d’obligat visionat per a tothom) sobre la seva obra, volem fer un repàs per un dels treballs d’una llegenda viva de la fotografia com és Robert Frank. El seu treball més representatiu i que marca, per molts motius, tota la seva obra  és The Americans. Un llibre trencador que encara avui és una referència pels fotògrafs de carrer i de reportatges pel seu valor visual i documental. The Americans no és un llibre fàcil, i va ser repudiat en el seu moment per gairebé tothom. Crítics, editors, companys de professió, galeristes… van respondre amb amargor a la visió profundament objectiva de la societat americana per part d’un nou vingut com era Robert Frank, d’origen Suïs. El 1960, any de la primera publicació de The Americans i en plena era Macarthista, la imatge que es volia vendre d’Amèrica anava en una direcció completament oposada de la visió del fotògraf, que tan sols va recaptar uns 800 dòlars amb la venda del llibre. Frank, influenciat profundament per la generació Beat, amic de Ginsberg i Kerouac, aquest darrer per cert autor de la introducció del llibre, mostra unes imatges amb una gran càrrega crítica que enterboleix el criteri artístic dels mateixos qui l’havien animat a tirar endavant el projecte.

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 1

The Americans va ser la conseqüència d’un treball de dos anys viatjant per racons dels EUA com Detroit, Savannah, Miami Beach, New Orleans, Houston, Los Angeles, Reno, Salt Lake City, Butte, Wyoming, Nebraska, Iowa, Chicago i d’altres. Després de 800 rodets i més de 10.000 milles de reportatge fotogràfic, Frank va fer una primera tria de 1000 fotografies que més tard van acabar sent un centenar. Amb la tria, que va durar aproximadament tres mesos, l’autor va configurar l’idea de com volia muntar el llibre. Amb la intenció de fer reflexionar a l’espectador sobre el que acaba de veure i sobre el què veurà a continuació, Frank lliga les imatges per explicar sensacions i sentiments defugint d’una narrativa visual clàssica.

The Americans va ser reeditat el 2008, amb una nova portada i sota la supervisió del mateix Robert Frank. Tot i que les imatges segueixen patint de l’obsessió de l’autor en re-enquadrar les còpies dels negatius, aquest cop no va ser tant agressiu en aquest aspecte i es mostra gran part dels negatius originals a les imatges que es mostren.

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 2

El documental sobre el fotògraf el podeu veure a la plataforma Filmin.es per tan sols 2,95€. El seu títol és “Robert Frank, la mirada de América” i es mostra la visió tant personal de Robert Frank que dóna una gran importància a totes les seves fotografies,  ja siguin imatges personals, familiars o de projectes professionals, la seva manera de viure la fotografia és també digne de veure.

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 3

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 4

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 5

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 6

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 7

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 8

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 9

ROBERT FRANK, L'AMÈRICA INCÒMODE. 10

Deixar una resposta